neděle 5. dubna 2015

Velikonoční článek

Zkusme se na chvíli zastavit a zamyslet se, co pro nás znamenají Velikonoce. Co si pod tím představíme a co udělat pro to, aby jsme si ty hlavní a nejhezčí poslední dny Velikonoc užili a hlavně, aby jsme žádného koledníka bolestně nevyhnali. Nebo spíš jen my dívky nevyhnaly.



Když se řeknou Velikonoce, představím si sluncem zalitou kuchyň, provoněnou beránkem  troubě a stolem umazaným od barviček. Je to příjemná představa. I přes to, že mi přijde chlapecká pointa Velikonoc, tedy vyšlehat všechny holky a ještě být odměněn, dost stupidní, Velikonoce miluju. Miluju vlastně všechny svátky, protože každý skrývá něco osobitého a tajuplného, co ho vystihuje a každý si všechny svátky s něčím spojuje. Ať už to jsou všude známe tradice, který dělá každý a nebo váš osobní, duchaplný přínos do svátků. Každý si svátky prožije jinak a jinde, ale každý pro ně má svou charakteristiku. A tak se pojďme podělit o svou vlastní charakteristiku Velikonoc, která bude pro každého z nás osobitá.

U nás doma se nikdy nehrotilo malování vajíček. Buď se namalovaly, nebo ne, ale uznejme, kdo v téhle době stojí o vajíčka, když většina holek dá koledníkům sladkosti. Vytrácení tradic do neznáma, ženám za chvíli úplně zmizí. Ale beránka jsme si nikdy neodpustili. Možná kvůli tomu, že když jsem dospěla do věku, že už nebylo třeba jen žadonit, ale sama podniknout, beránka jsem si pekla a peču každý rok a pokaždé si to obměním, abych každý rok nepekla jen typického vanilkového. Pro každého znamenají Velikonoce něco jiného, no pro mě to je kupa skvělého jídla. Každý na Velikonoce kupuje spousta jídla a v kuchyni se vyznamenává a následně pozve celou rodinu, protože je důvod k rodinné sešlosti. Miluju to Velikonoční množství jídla a hlavně miluju tu atmosféru ve vzduchu. Velikonoční atmosféra, je trochu nepopsatelná, ale já v ní cítím příchod jara a hlavně spoustu jídla. Když mluvíme o příchodu jara, letošní počasí mě trochu klame. Když se řeknou Velikonoce, představím si teplo. Sluníčko, holčičky v šatičkách jak běhají po zahrádce a chlapečci jim trhají kytičky. Škoda, že tohle už je trošku nevyhledatelné. Ne Velikonoce, by podle mého, mělo být krásné první jarní počasí a zima už by měla být ta tam.


A i přesto, že jsou celé Velikonoce trošku prospěch chlapců, zkusme se to brát pozitivně a i přes to, se na ně usmívat. Hezký zbytek Velikonoc!:)


7 komentářů:

  1. Já se teda přiznávám, že Velikonoce s vášní nenávidím a už několik let je sabotuji. Přijde mi, že malování vajíček a pečení beránků celkové zvyky Velikonoc prostě nespraví. Pointa šlehat ženy a holky pomlázkou, smát se, že naříkají a že to musí trpět a potom se s radostí ožrat do němoty mi přijde tak hloupá a nechutná, že i jako malou holku mě to děsilo.
    Hádám, že až budu mít vlastní děti, budu se na to dívat jinak a budu se snažit jim určité tradice neodpírat, ale do té doby se budu s čistým svědomím zamykat v pokoji a odsuzovat tenhle směšný "taksezasemůžemožrat svátek".

    www.infinitetreasure.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docela s tebou i souhlasím. Tyhle ubohé chlapské zvyky, mi jako malé taky trochu naháněly hrůzu, ale nikdy se u nás doma nedělo nic, co by mi Velikonoce zhnusilo. Je pravda, že většina mužů, chlapců, se k tomuto svátku postaví takhle odporně, ale já jsem ráda, že v mém okolí to stále funguje jako svátek, vajíček a jídla.

      Vymazat
  2. Moc pekný článek. :)
    Musím říct, že si Velikonoce představujeme dost podobně. Já jsem měla možnost být před velikonoci, když jsme měli prázdniny ve Švýcarsku a tam vnímají velikonoční atmosféru více do hloubky. Sem tam se našla i výzdoba ulic a ty výborní, čokoládoví králíčci! No mňam. :D :)
    Ale abych řekla pravdu, tak mi moc tradice nedodržujeme. Chodívala jsem hrkat, vajíčka nemalujeme a babička peče mazanec. Jinak je to pro mě také období dobrého jídla. :D
    Pěkný zbytek Velikonoc i tobě! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:))

      Jéžiši, Velikonoce ve Švýcarsku, to musí být naprostá krása, ani mi těch čokoládových zajíčcích nemluv:D Jsem ráda, že nejsme sami, kdo tradice tam nehrotí, ale zase bez nich, by to už nebylo ono:)

      Děkuju, tobě taky:)

      Vymazat
  3. pěkný článek :) ten čokoládový dort, mňam <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Byl skvělý, škoda, že už není, bude to chtít další:)

      Vymazat
  4. ja velikonoce sabotuju uz roky a doma nastesti vsichni taky, takze u nas je po problemu :) a ten dortik nahore, mnamka !! :)

    Soutěž o přednabitou kartu do HM za 1 000 Kč ;)
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2015/04/velikonocni-soutez.html

    OdpovědětVymazat

Děkuju vám, za každý milý komentář!:) ♥