pondělí 17. listopadu 2014

#3- Tiramisu

Ahoj:)
Vítám vás u dalšího receptu, tentokrát je to tiramisu, italská pochoutka. Určitě jí znáte, nebo jste o ní asi slyšeli. Tiramisu má buď verzi italskou a nebo tu českou s jogurtem. Já vám, ale dneska ukážu tu italskou, protože je podle mě mnohem lepší a taky kvalitnější a nikdo jí neodolá. Změna je jen v surovinách a to jen  v některých. Tak pojďme na to.



Co budeme potřebovat? 
Suroviny:
-4 vajíčka (žloutky)
-cukr moučka
-amareto
-mascarpone 500 g ( v české verzi tvaroh s pudinkem)
-trochu kávy
- a samozřejmně piškoty, nejlépy tyhle dlouhé
-kakao na vaření

Ostatní věci:
-velkou mísu
-formu, ve které bude tiramisa, já použila tuhle bábovkouvou formu, může být cokoliv
-šlechač, metličky
- kávovar


Postup: 
1. Úplně na začátek, si dejte vařit trochu kávy, stačí opravdu málo. Poté si oddělíme bílky od žloutků a pak je v míse vyšleháme spolu se čtyřmi lžícemi moučkového cukru. Šleháme do tekutějšího krému.

2. Když použijeme čtyři vajíčka, přidáme jedno celé půl kilové mascarpone. Stěrkou nebo vařečkou (stěrka je lepší) mascarpone opatrně vmícháme do žloutků.


3. Když do mícháme krém, nalijme už trochu vychladlou kávu do samostatné malé  mističky a přilijme do kávy trochu amareta. Stačí opravdu potom, protože do této "směsi" budeme namáčet piškoty, tak aby v nich pak nebylo cítit jen amareto. Ale pokud chcete, můžete si dát stejný poměr amareta a kávy.

4. Nachystáme si formu, do které budeme skládat piškoty a ve které vznikne celá tiramisa. Každý piškot samostatně rychle namočte do kávy a amareta a hodně rychle vytáhněte. Piškot by měl být celý namočení v kávě, ale neměl by ztrácet tvrdou konzistenci a neměl by se rozpadat. Tiramisa je pak celá cítit po kávě a promočené piškoty nejsou dobré. Takže vážně, rychle položit piškot držet  hned vytáhnou a postupně vyskládat celou formu.

Namočené piškoty skládejte těsně vedle sebe a klidně je i přelámejte, aby se tam vešli.

5. Celou první vrtsvu piškotů, co máte naskládanou, namažte mascarponovým krémem, který jste ušlehali. Dejte ho tam tolik, aby vám vyšel i na druhou vrstvu a zároveň vám nakonec žádný krém nezbyl. Prostě si krém rozdělte na dvě vrstvy a ať je každá vrstva stejná.


6. Když máte jednu celou vrstvu hotovou, začněte dělat to samé podruhé.


7. Takže druhá vrstva zase namočených kávových piškotů, které stále drží tvar a navrch další a zbylá vrstva krému.


Stěrkou pak krém uhlaďte a rozetřete ho, tak, aby byl všude a bylo ho všude přiměřeně stejně. 


8. Nakonec posypte celou tiramisu kakaem na vaření, Zase, jako s krémem, kakao posypejte všude, protože je to s ním mnohem lepší.

Můžete si dát kakaa hodně nebo málo, je to na vás, ale s ním je to prostě lepší a když je ho hodně, tak neodolá už nikdo. 
9. Nakonec, a to už úplně nakonec, dejte tiramisu do ledničky, aby ztvrdla a držela pořádně tvar. 
U nás to je ale vždycky tak, že se tiramisa vytáhne hned třeba za hodinu, tvar netvar a sní se hned, protože je neskutečně dobrá. Ale i když jsem jí tam měla jednou v životě přes celou noc, tvar nebyl úplně dokonalý a podle mě na tom tvaru, ani nesejde, ale je to na vás. Ale po hodině, tvar vážně neutuhne. 



Doufám, že se vám recept líbil a že ho třeba zkusíte:)
Takže přeju dobrou chuť a příjemné chlazení:)
Natali♥

8 komentářů:

  1. Mňam, možná si večer taky udělám! :)

    OdpovědětVymazat
  2. mňam, tak to určitě zkusím! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tiramisu miluju! Ale přiznám se, že spíše v té české verzi, nevím proč, ale mascarpone mi prostě nechutná :-/ Jako když mi to někdo naservíruje až pod nos tak sním vše že :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky! To je samozřejmě věc názoru, já když jedla naposledy českou verzi, naservírovali mi to s prošlím tvarohem a od té doby se k české verzi nehrnu:D Ale italskou miluju♥

      Vymazat
  4. Mmm, to vypadá výborně! :)
    Dělám se stejnými surovinami, akorát jsem postupem času obměnila cukrářské piškoty za normální a mám to tak radši, ale to záleží na každém. :) U nás se po něm vždycky zapráší! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:)
      To znídobře, taky to vyzkouším, děkuju za typ:)

      Vymazat

Děkuju vám, za každý milý komentář!:) ♥