čtvrtek 29. ledna 2015

Drastické hubnutí? Jako vážně?

Vím, že jsem nedávno psala článek, ve kterém jsem trochu o hubnutí a celkově postavě mluvila a vím, že o tomhle slyšíte asi hodně často a já to chápu, ale chci se k tomu trošku vyjádřit. Nejen, že jsme měli přednášku o anorexii a bulimii, ale taky mě inspiroval článek o zdravé výživě, od Markétky z blogu eat run love, který máte tady. Tenhle článek naprosto vystihl můj názor a taky mi trochu otevřel oči a pomohl a jestli jste ho otevřeli a nepřečetli ho, tak děláte chybu, protože si ho rozhodně přečtěte. Je skvělý.



Taky milujete když holky, které mají skvělou postavu a každý jim to tloukne do hlavy, se tvrdohlavě rozhodnou, že budou hrozně moc hubnout, nebudou nic jíst a budou prostě fit? No protože já tyhle kecy fakt zbožňuju, vždycky mě hrozně ubíjí. Nevím, jestli bez energie, kterou vám dá jídlo budete zrovna fit! Já o tom neumím mluvit moc věděcky, nějak zvlášť se v tom nevyznám a to co vím, mám obvykle s nějakých fitness blogu, nebo právě z článku Markétky. Ale jediný co vím, že tohle drastický hubnutí zaručeně nepomáhá. Spíše ubližuje.

Závidím těm holkám, které mají takový metabolismus, že ať už sní cokoliv a v jakémkoliv množství, za pár hodin to vychodí. Já sama jídlo miluju a když naše učitelka němčiny vypráví, co všechno snědla no a že toho je dost a vždycky to vypráví s neuvěřitelným elánem a chutí, kterou dostane každý i když tohle jídlo zrovna nesnáší. Prostě každou hodinu němčiny máš chuť jíst. I jen obyčejnou čokoládu dokáže popsat hrozně neodolatelně. Někdy mám chuť jí za to zabít.

Jako malá jsem jedla všechno. Bylo mi to upřímně úplně jedno. Nějaká zdravá výživa, sotva jsem věděla co to je, natož, abych to praktikovala na sebe. No promiňte, ale zbavit se všech sladkostí a úžasného jídla, které byly mým zdrojem každodenního potěšení, to jsem prostě ze života vyškrtnout neměla. Ale v později mi začaly všechny holky tlouct do hlavy, jak hubnou, že nemají ploché břicho a podobné. Já s tím nikdy problém neměla. Na postavu jsem se nekoukala, ale vím, že jsem nikdy nebyla nějak výrazně při těle. Ale když vám každá holka tloukne do hlavy, jak se jí přesně na tomhle místě dělá špek který tam mimochodem vůbec nebyl, vidiny či co já vím začala jsem to řešit taky. Asi taky vidiny.  Začala jsem si upravovat jídelníček a vyřazovat z něj všechny hnusy. Dobře nejsou to hnusy, ale zrovna zdravé pro každodenní stravu nejsou. Vyřadila jsem bonbony a jiné barevné gumy, a omezila sladké. Zbavit se ho úplně to vůbec nebylo v plánu. Postupem času, jsem sladké přestala potřebovat. Nahrazovala jsem si to extrémně sladkým něčím méně sladkým a musím říct, že jsem se cítila mnohem líp.

Ale nikdy mě nenapadlo nějaké extrémní hubnutí. Mučili mě obrázky na fitness stránkách holek, které měly vytvarované břicho, pevné nohy a tohle všechno. Pevné nohy mi problém nedělaly, ale všechno to ostatní u skvělé postavy, které v plavkách vypadala skvěle mě mučila. Postupem času mi to, ale došlo. A připadalo mi dost ujeté ty moje teorie o dokonalé postavě, kterou upřímně nemá nikdo. Chtěla jsem, aby si to uvědomily i holky kolem mě, které nedokázaly vyřadit sladké tak se rozhodly nejíst úplně. Promiňte, ale jsem jediná, která v tom nevidí logiku? Co to sakra ne, nejíst úplně a počítat si kolik hodin jsem nic nesnědla. Skvělá cesta k tomu zvracet. A to by bylo to nejmenší. Přijde mi to šílené. Mnohem lehčí je upravit si jídelniček, snažit se ovládnout před sladkým, ale i to sladké si někdy dát. Bože jedna čokoládová tyčinka ani kousek bábovky nám nepřidá deset kilo, takže klídek.

Chci jen říct... drastické hubnutí, je blbost. Pokud tu někdo chcete hubnout a mít hezkou postavu, snažte se upravit si jídelníček, ale netrpět u toho, nechci vám nějak radit, ale je to lepší než celý den nejíst a přemáhat se a v noci se vkrást do ledničky a sežrat všechno. A vy holky, které máte krásnou postavu, hlavně nezačínejte nejíst s iluzí, že to bude dobrý. Postava není vše a když vaše břicho nebude ploché, není to jedno? Radši si dejte to co vám chutná. Vždyť jídlo je dar a toho jídla, co můžete ochutnat je tu fakt spousta. Vlastně je to to nejlepší, co vás může postihnout.

Naprosto chápu, že každá chceme mít krásnou postavu, ale neomezujte se kvůli tomu v tom, co rády jíte.

14 komentářů:

  1. Ahoj souhlasím s Tebou. Stačí zařadit do jídelníčku zdravé potraviny a různé doplňky stravy. Pravidelný pohyb i kdyby jen procházka na čerstvém vzduchu udělá hodně. :D
    veviii.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to jsem moc ráda:) Přesně tak, pohyb hraje velkou roli, nestačí jen sedět na gauči a jíst okurku:)

      Vymazat
  2. Ja sa už dlhšiu dobu snažím jesť zdravšie. A cítim sa oveľa lepšie. Množstvo čokolády či slaných krekrov, sladké vody, chlieb a podobne mi ani trochu nechýbajú :D
    Ale drastické chudnutie je nanič, to je pravda.
    beelievin.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky snažím o tu zdravou výživu, ale někdy si příště dopřávám i to sladké, ale jenom takové ty domácí bábovky a podobné:) To s čím si jsem jistá:)
      Jsem ráda, že to vidíš stejně:)

      Vymazat
  3. nejlepší je hodně sportovat, pokud chci zhubnout, hlavně se nevzdávat jídla! třeba jen jíst méně sladkostí a více ovoce, zeleniny, ale nehladovět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to je ono! Sportovat je důležité, ale chápu, že to někoho nemusí bavit, já s tím chci, ale začít:) Zelenina, ovoce a omezit sladkosti, to je správný přístup:)

      Vymazat
  4. "...a když vaše břicho nebude ploché, není to jedno?" --> úsměv :3 :)
    __
    Je to hrozně krásný článek a určitě se nad ním každý zamyslí, ale zítra se víc než polovina vzbudí s tím, co si ohledně své postavy mysleli před tímhle a jiným článkem.
    Jsem hrozně ráda, že to máš v hlavě srovnaný a že to takhle dáváš vědět světu<3 :). Ale podle mě to je nemoc- u některých samozřejmě.. Jako když máš rýmu musíš se vysmrkat. Slečny by se svojí postavou klidně byly spokojené, ale musí.. Prostě ji musí řešit. A i když se jim na ni na týden povede zapomenou příjde to znova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za pochvalu:) ♥
      Některé slečny řeší postavu především a nedokáží se srovnat s jedním kilem navíc, což je hrozně smutné, hrozně si s tím kazí život a postrádají tím pozitivní myšlenky a pak ani nejdou do plavek a neužijí si nic, a to je podle mě škoda, když se zbytečně hanbí za svou postavu:)

      Vymazat
  5. Chudnutie je blbosť pokiaľ ohrozuje život alebo duševné zdravie. Poznám také dievčatá ktoré chudnutie pohltilo.... Kiežby si oni sami takéto články čítali :)
    www.adolescenters.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celkově hubnutí ani, ale pokud se jen člověk snaží být fit, nebo jak to nazvat, je to správně. U takových holek mě to mrzí a snažím se je nějak přesvědčit, ale na mě prostě nedají. Děkuju to je milé:)

      Vymazat
  6. Super článek! : ) (Stejně jako ten, na který jsi dávala odkaz!)
    Souhlasím s Tebou ; ) Já osobně si řekla po Vánocích, že se pokusím shodit, aspoň trochu ze stehen a taky boky (není to nic hrozného, jen se mi prostě nelíbí, jak tam "přetíká" (ok, možná silné slovo : D) to, co by nemuselo : D). Původně jsem tedy chtěla nejíst sladké celý leden. A jak to šlo? Je konec ledna a já to bez sousta sladkého vydržela dva nebo tři dny : D Ale že by mi to vadilo, ani náhodou, hah. Na druhou stranu ale zase každý den snídám a snažím se jíst pravidelněji a myslím, že mi to vychází : ) A od února začnu chodit plavat a začne se zase jezdit, takže věřím, že to s trochou cvičení půjde samo : )))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:) Ano je skvělý!:)
      Taky bylo moje předsevzetí takové, ale pak jsem si naštěstí uvědomila, že když chci jíst zdravě nemůžu u toho tak trpět a dávat si to na nějaký určený čas, protože v tu dobu zrovna přijdou oslavy a podobné věci a dortíky a koláčky, no nejde odolat.
      Pravidelná strava je taky důležitá a už od listopadu se jí snažím dodržovat a celkem se mi daří. Nejhorší je, že teďka v zimě, nejde moc sportovat. Nemůžeš jít běhat na kolo, prakticky nic protože by všechno zamrzlo, tak snad se to koncem zimy a začátkem jara vylepší a příležitostí ke sportu bude více. :))

      Vymazat
  7. Spousta lidí nezná takovou tu správnou míru. Okej - nezdlábnu tabulku čokolády v jeden večer, ale jeden řádek denně? Proč ne.
    A jestli chce člověk trochu hubnout, neměl by to řešit jen tím, že přestane jíst. Pak se na jídlo podívá, zbaští vše možné a vyhladovělé tělo vše uloží, protože ví, že pak zase bude hladovět.
    Ona ta trocha pohybu je taky fajn. Místo výtahem do 4 patra to prostě vyjdu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně moje slova!
      Je to podle mě nejhorší řešení hubnutí, místo toho, by měl opravdu do svého života zařadit pohyb:)

      Vymazat

Děkuju vám, za každý milý komentář!:) ♥