sobota 24. ledna 2015

Očekávání

Dejte si jednoduchou otázku. Jednoduchou na položení, složitější na zodpovězení. Proč jsou lidé tak často zklamaní, z čeho jejich zklamání vychází? Já vám na to zodpovím. Vychází to z očekávání. Očekávání, které později nazveme naivita. A neříkejte, že to neděláte, protože by jste si momentálně lhali. Každý totiž jednou něco velmi silně očekával, docela to už bral za samozřejmost a pak, byl zklamaný. A i kdyby jste byly dítě štěstiny, aspoň jednou se vám tohle stalo. Tím vám nechci připomínat nějaké vaše zklamání, jen tím chci upozornit, že tohle nikoho neobešlo. Později jste to nazvali trapnou naivitou, za kterou jste se nenáviděli. A sice, i když někdy něco zklamalo vás, je mnohem horší, když důvodem zklamaní a podmětem očekávání jste vy. Vy sami.




Když něco očekáváte a jste do něčeho natěšení, jako by vaše radost, naplnila jakousi tajemnou sklenici ve vašem těle. Jako by se radost zvedla z hladiny a celou sklenici plně doplnila, ale nikdy by se nepřelívala, protože by jste si sklenici pořádně uzavřeli, aby si z ní nic nevylilo. Aby vám žádná radost neunikla. Ale, pak by vaše očekávání a všechno, v co jste tak plně doufali, nebylo přeneseno do reality. Očekávání klesá a stoupá zklamání. Sklenice radosti klesá ještě rychleji, než se naplnila a ještě víc se prohlubuje. Ale nikdo se z vaší radosti nenačerpal. Nikdo sklenici převrhl a vylili jí. A zatímco se sklenice radosti vyprazdňuje, sklenice zklamání vedle se s radostí plní. Jste zklamaní. Říkáte si, že jste zklamání víc než kdy jindy, nazvete to naivitou a proklínáte vše. Ale sebe nejvíce.

Ale co je horší než to, že jste zklamaní vy? Když to zklamání, tu nepříjemnou situaci, působíte někomu jinému a třeba to ani nevíte. Někdo od vás něco očekává. V jeho očích vypadáte jinak, v jeho očích, se jevíte pod trošku jiným světlem. Očekává od vás víc, očekává od vás něco jiného. Je to možná důkaz toho, že si někdo myslí, jak moc vás zná, ale přitom, jen nedokáže odhadnout situaci. Buď a nebo jste opravdu vy ti špatní a nedokážete odhadnout hranici zklamání druhého člověka, Nebo jste taky na zklamání vůbec nepomysleli.


Je těžké lidi nezklamat. Ani můžete se tomu snažit co nejvíc vyhýbat, ale nikdy nenahlédnete člověku do duše a nezjistíte, jak moc je plná jeho sklenice s očekáváním, na které je napsané vaše jméno.
Člověka musíte znát, aby jste věděli, kam až dosahuje jeho hranici zklamání, ale tahle hranice, taky není vždycky přesná. Protože ať už je hranice jakákoliv, nikdy nevidíte a plně necítíte to očekávání člověka. Očekávání, ze kterého to vždycky vychází, které nikdy nepoznáte a nikdy ho nedokážete odhadnout tak přesně. Nevíte, jak moc se člověk pro něco nadchnul, jak moc jeho očekávání bylo velké. Čím větší očekávání tím větší zklamaní. Když někoho zklamete, z lidí se stanou sobci. Myslí jenom na to, jak je dotyčný zklamal, ale už nepomyslí na to, že to toho dotyčného mrzí, protože to jeho očekávání vůbec neznal. A věřím, že kdyby dotyčný očekávání znal, zklamání by nepřišlo.  Ale na to už nikdo zklamaný nepomyslí.


Takže, asi víte, že někdy je lepší nic neočekávat a neplnit svojí sklenici až do prasknutí, ale naplnit jí třeba jen trošku a umět si říct "Neočekávej toho tolik, pak budeš zklamaný" A uvidíte, zklamaní bude vždy menší a radost zaručeně větší.
Pokud vás někdo zklame, nebuďte sobci a nemyslete jen na svoje ublížení, ale taky na to, že nejen vy jste ti, kdo tím momentálně trpní, ale i ten kdo vás údajně a většinou (pokud je to přítel) neúmyslně zklamal. A pokud to bylo úmyslně jděte mu nakopat prdel. A pokud jste to už udělali, běžte to udělat podruhé. Bude to fájn pocit.
A vy sami se snažte předcházet zklamání druhých a buďte jim takovými přáteli, aby vám sdělovali své očekávání. Protože, oba dva mají na jednom zklamání podíl, tak si hlídejte ten svůj.

13 komentářů:

  1. Hezky napsané, do určité míry s tebou souhlasím. Očekávání hraje velikou roli v našem chování a životě vůbec.

    OdpovědětVymazat
  2. Většinou to bývá tak, že nejvíce dokáže člověk zklamat sám sebe. :/ Zklamání nás bohužel bude doprovázet ještě pár dlouhých století, a tak si ho musíme hlídat. Upřímně mám sklony k tomu, že si dávám moc nereálné cíle, a pak jsem z toho logicky zklamaná. Snažím se to odnaučit, ale je to těžší než se smířit se zklamáním.. někdy.
    Velice procítěný článek.. :)povedl se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klamat sám sebe, to není příjemné, protože nedokážeme odhadnout sami naši hranici toho, co můžeme očekávat a pak to nejvíce bolí.
      Nereálné cíle jsou prostě svině, které si klade každý!

      Děkuju mockrát, těší mě to:)

      Vymazat
  3. TO jsou nádherné obrázky :)
    Zvu vás všechny na mou giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Takhle to je u mě skoro vždy, na něco se strašně moc těším a pak se to všechno zruší. Jsem naštvaná a zklamaná a především zlá na celý svět, do té doby než si uvědomím, že to tak mělo být. Vymyslím si jiné plány a pak se je snažím splnit.
    Taky si někdy ale dám až moc nereálné cíle a plány, takže to pak přichází to super depkařské období, které mě nechce opustit...

    http://ilyfuhull.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesnáším, když si dávám až moc vysoké cíle ale naštěstí se zase dobře umím ukamenovat, takže si hned na začátku umím říct, že je to naivní. Pokud nejsem zrovna slepá.
      Nesnáším, když se něco naplánuje a já plány víc rozvíjím a jednoduše plánuju a pak se řekne "No nikam se nejede" V tu chvíli se mi radši nepleťte do cesty!

      Vymazat
  5. mám moc ráda tyhle tvé články, úžasně píšeš! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásny článok :-) V podstate nič nové na trhu (aspoň v mojom prípade), ale asi som to potrebovala počuť od iného človeka, aby som to mohla uplatniť v reálnom živote :-) ďakujem

    http://inspiredreamer.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, to jsem moc ráda, že jsem článkem nějak pomohla:)

      Vymazat
  7. Pěkně napsané :) pokud budeš mít čas, také mám blog: veviii.blogspot.cz
    Každý názor mě potěší. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, ráda se podívám na blog, který ještě neznám:)

      Vymazat

Děkuju vám, za každý milý komentář!:) ♥