středa 4. března 2015

Kam mizí ten čas?

Je tu, je přítomností, ale za necelou sekundu je minulostí. Dějí se věci kolem nás, dějí se v čase, který mizí a mizí, nejde ho chytit, nejde ho vrátit, jde na něj jen vzpomínat. Každý věří, že tu byl, když si ho zažil, ale nedokáže uvěřit, že to, co pro něj bývalo přítomností je teď minulostí a to, co bylo v minulosti budoucností, je teď přítomností a za malý okamžik to bude opět minulostí. 



Kam všechen ten čas, který prožijeme zmizí? Vytratí se? Vypaří se? Je tu stále, číhá na nás za rohem, ale už nikdy nevybafne celý, jen vyšle svou matnou vzpomínku na něj do našich srdcí? Je až skoro strašidelné pokládat svůj život za určitý čas. To by jsme museli pořád jen počítat a počítat. Čas je všudepřítomný, nezmizí, i kdyby jsme se schovali do té největší jámy, jeskyně, my čehokoliv. Existuje všude, nevyhne se nám a každého pronásleduje. Vidíte jakou má těžkou práci. Existuje všude a přitom vůbec neexistuje. Přitom by tu vůbec nemusel být. My lidi jsme si ho vymysleli a nám teď vlastně ubližuje, i když z části pomáhá a ulehčuje život. Ale čas jako je přítomnost, budoucnost a minulost. Říkáš, že dva týdny, nebo snad dva měsíce jsou daleko a nedokážeš si představit, ten pocit, že teď už je 1. dubna a ty si z někoho děláš hroznou srandu, která ti hrozně neprojde a budeš se jí smát ty. Neumíš si představit, že 1. dubna vstaneš a půjdeš. Někam, kamkoliv, že budeš s někým mluvit, protože nemůžeš vědět, co všechno se do té doby stane. Je to nevyzpytatelné. A nevyhnutelné.

Vidíš do minulosti, ale do budoucnosti ano. Něco si pamatuješ a něco ne. Marně hrabeš do paměti, ale nemůžeš najít tu údajnou klíčovou vzpomínku. Nejde to. Protože zrovna téhle vzpomínce je předurčeno, že si jí asi nemáš pamatovat.

Jsme prokládáni čase, nebo snad čas je prokládaný námi a dovoluje nám ho vylepšovat. Vytvářet si v určitém čase krásné vzpomínky, ale i smutné děje, na které vzpomínky mít nechceme. Jsme čas my? My žijeme v čase. Náš život je čas. Nezastavitelný, nevyhnutelný, je tu. Co všechno se v našem čase skrývá? Kde to všechno je a kam to všechno mizí? Kde můžu hledat vzpomínky na své páté narozeniny, když chci vidět ten obrázek usměvavé holčičky s mašličkou místo sponečky, jak sfoukává svíčky svého dortu a čeká co dostane za dárek? Kde najde ty všechny vzpomínky, které jsou položené v čase, který nemůžu najít. Nemůžu ho najít, zastavit ho, ani jim cestovat, jak se někteří domnívají, když chtějí udělat nějaký strašně dobrý námět na film. Kde je ten čas, kam zmizel a kdy se mi dostaví zpátky, abych si uvědomila, o co jsme v jedné sekundě přišla, ale taky co jsme v jedné sekundě získala. Všechno je to sekunda, všechno je to čas, který se rychle mění z budoucnosti na přítomnost a z přítomnosti na minulost. Nechytneš ho, nezastavíš ho, nenajdeš ho, zmizel pokud vůbec někdy existoval jinde, než v našich předstách a v budících u postele, které nás, připusťme si zabijí. Co je čas a kdy nám bude vrácen, když ho nikde nemůžeme vyhledat a listovat v něm jako v knížce. Chci najít svůj čas a třeba ty kraťoučké a zároveň nekonečné sekundy vychutnávat líp. Ty sekundy, které tak velmi rychle mizí a plynule z naší přítomnosti přecházejí do děsící minulosti, kterou už nikdy nezažijeme stejně.

10 komentářů:

  1. Krásný článek, jako vždy :)
    Čas je podle mě hrozně velké a obzvlášť složité téma.. Úplně souhlasím s tím jak jsi zmínila, že čas nám pomáhá, usnadňuje život, ale stejně tak nás ničí.. :)

    http://blogilateskaty.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju to mě moc těší:)
      Jsem ráda, za souhlas:) O tomhle tématu by se dalo mluvit dokola:) Každý ma jiný názor a jinak ho vyjádří:)

      Vymazat
  2. Já bych chtěla umět zastavit čas=)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych taky strašně chtěla, ale umět si třeba vybrat, že chceš zastavit, jen něco a někoho:)

      Vymazat
  3. čas? odporucam ti pozriet tento film sice je scifi ale stoji to za to pozriet, - https://www.youtube.com/watch?v=zSWdZVtXT7E -:)
    dobrý článok , preto si treba užívat kazdu jednu sekundu svojho zivota retoze keazdy den je zaciatkom niecoho noveho a nikdy neives kedy ti odbije posledna sekunda :)
    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za odkaz to se určitě ráda podívám:)
      Užít si každou minutu a nesedět doma, přesně tak:)

      Vymazat
  4. Opravdu se ti to povedlo Natálko :)
    Nejvíce se mi líbilo : ,,nemůžeš vědět, co všechno se do té doby stane. Je to nevyzpytatelné. A nevyhnutelné." Úplně s tebou souhlásím :) a děkuji za krásný článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, ty nemusíš vůbec děkovat, jsme ráda, že se ti článek líbil:)

      Vymazat
  5. pěkně napsané :) času je hrozně málo a život utíká rychlostí blesku,
    ale musíme si ho umět užít, nic moc neřešit a hlavně nepromarnit seděním
    a říkám "já se tak nudím" :D to přímo nesnáším :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:)
      Taky to nesnáším, poslední dobou, už ani nechápu, jak se někdo může nudit, já si vždycky něco najdu, jsem na ty slova úplně alergická:D

      Vymazat

Děkuju vám, za každý milý komentář!:) ♥