čtvrtek 30. října 2014

Sociální sítě aneb pohlceni dnešní dobou?!

Téma, o kterém se teď baví snad všichni a všude. Moderní technologie, sociální sítě a vliv těchto vymožeností na nás. Na lidi, kteří to nějakým způsobem odnášíme. Znáte to. Chystáte se něco dělat a najednou vám na mobilu začnou pípat zprávy a vy se neudržíte vezmete telefon a zapomenete úplně na okolní svět. Vcucne vás to. Jako by vás to pohltilo do nějakého instantního světa.




Už bez toho vlastně nedokážeme žít. Jakmile si to jednou pustíte do života už to nevypustíte. Dnešní malé děti na tom vyrustají je to jejich dětství. Velkou součástí dětství. Nedokážeme se bez toho orientovat, existovat bez toho, prostě je to naší velkou součástí. Když nemáme co dělat, zapneme telefon, počítač nebo jakoukoliv jinou elektroniku. Nezabavíme se jinak než tímhle. Nebo aspoň většina z nás.

A tak jsem to dneska zkusila. Neřikám, že celý den, protože mě to napadlo až někdy po obědě, ale zkusila jsem to. Publikovala jsem článek a poté vypla wifi na mobilu, dala mobil pod polštář, vzala knížku a četla si. Nejen četla ale dělala všechno ostatní. Prostě jsem nechala mobil mobilem, počítač počítačem a bylo to dobrý. Stihla jsem hrozně moc věcí a už znám tu odpověď na otázky, proč jsem nestihla úkol, ale já se to nestihla naučit a podobné. My by jsme to všechno stihly, kdybych nechali všechnu elektroniku elektronikou a doopravdy se učili a ne si jenom vytáhli sešit a místo čtení si látky si nečetli zprávy na facebooku a nekontrolovali, jestli náhodou někdo nepřidal novou fotku na isntagram.

Ale ovládá to i celou společnost. Nepochopím, proč když někde sedí kamarádi a jsou spolu a mají spolu ten vzácný čas, všichni sedí na mobilu, s někým si píšou a nebo se prostě jen dívají na facebook. Zabavují se tím, že se fotí na snapchap, řeší nové fotky na instagramu, jak tam kdo vypadá, že se musí vyfotit jinak. Proč. Prostě to vypněte a budeme o starost míň. Bude mít se svými přáteli lepší vztahy a budete si blíž. To by jste, ale nejdřív museli vypnout elektronické vymoženosti, kterými žijeme. a nejen žijeme, ale většina z nás s tím sedí i na záchodě.

Ale rozeberme to jinak. Má to své negativa, to ano, ale má to i své pozitiva. Vyjdete ze základky a s lidmi z minulé třídy můžete být neustále v kontaktu. Vidíte jejich fotky, sem tam si třeba napíšete a můžete se třeba i sejít. Vytváří to přátelství, jsme v obraze, víme co se děje ve světě a je to zábava. Ale co když tu zábavu někdo pojme úplně jinak. Kyberšikanou, která mnohdy bere i životy, spamovaním na facebooku totálními sračky blbostmi, které nikoho nezajímají, ale o to by nešlo. Znáte teďka ty skupiny typu „ pražské roztahovačky“ a jiné. Vždyť je to hrozné pohoršování bere to úctu a nějací uchylní kreteni, kteří jsou naprosto beznadějní případy se nad nahou fotku, nějaké v celku hezké a třeba milé holky uspokojují. Dobře milé třeba nejsou, ale ta holka, by třeba měla budoucnost. Ale tohle všechno jí to vzalo. Ovládá nás to. Všechny. Do posledního a jen tak to nepřestanem.

Jsme pohlceni. Pohlceni jsou i malé děti, kteří ano, ať jsou připojeni na sociální sitě, ale ať se na nich chovají tak, jak je jejich věku libo. A nebo si radši nevezmou hračky o které mají ještě určitě zájem, ale říkají si, že už jsou velcí. A že jsou takhle frajeři. Frajeři by byli, kdby tohle všechno nechali nepokoji, vzali si panenky a šli si hrát ven.

A proto někdy zkusme vyjít ven bez mobilu, nebo ho aspoň nedržme v ruce, přestaňme se do něho neustále koukat, otevřme oči a sledujme svět očima, které si už odvykly na normální světlo a navykly si na to z mobilu. Všechno to vypněme a žijme život, který nám byl dán.

10 komentářů:

  1. Natalko<3 uplne uzasny clanek! Vidim to stejne, ale to, ze si male deti hraji s Ipadem, misto hracek, je chyba ve vychove:) Btw.zase jsi mi vzala obrazek i tema clanku:D
    Jen pokracuj, zachvili nebudu mit o cem psat:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Nikolko<3 Je to asi věc rodičů, ale hlavně rodiče si stěžují, že máme neusláte hlavy nalepené na obrazovky, tak kde se to pak v nich bere?
      Omlouvám se:D

      Vymazat
  2. Opravdu hodně, hodně dobrý článek! :) Hlavně pravdivý.
    Abych se přiznala, tak kolikrát chodím na procházku se psem bez mobilu a užívám si jen přírody a mého hafana:) Je to lepší, než mít po celou tu dobu zapnutý internet a psát si s klukem, kterého "milujete" :D
    To s těmi kamarády se snažíme dodržovat, že když někde jsme spolu, tak co nejméně mobilu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu moc děkuju, moc mě to těší!:)
      Myslím, že děláš jedině dobře, takhle si od všeho odpočinout a vnímat normálních věcí. A nejvíc za trest je internet v mobilu, to už se od toho neotrhne někdo vůbec! :)
      Když jsme s kamarády, tak jim prostě řeknu ať to vypnou a oni to vypnout a teď po delší době, už to ani nezapínají a je nám líp!:)

      Vymazat
  3. Moc pěkný článek. :) Jsem hrozně ráda, že si přivedla pozornost na společné chvíle s přáteli, ze kterých se stávají pomalu ale jistě tichá sezení s mobilem v ruce. To mě znechucuje na všem nejvíc. Je to minimálně neslušný, já bych si nedovolila napsat ani smsku, anižbych se neomluvila. Je hrozně fajn někdy ty dny (nebo alespoň chvíle) strávit jinak - "postaru". :)

    www.infinitetreasure.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty chvíle s přáteli mě na tom mrzí snad nejvíc. Já si tohle taky nikdy nedovoluju a vždycky třeba jen když musím někomu zavolat ale to jim to prostě řeknu a příjde mi dost neslušné, když s někým třeba jdu nebo jen mluvím a on má sluchátko v uších a nebo se divá do mobilu. No někteří experti dělají obojí!

      Vymazat
  4. krásně jsi to napsala! tuhle otázku řeší snad úplně každej. já jsem samozřejmě zastánkyně toho, že by se měla wifi nebo internet celkově třeba na půl roku vždycky vypnout, aby si ty lidi uvědomily, o co že přicházejí.
    ty jsi to podala tak krásně že i ty největší závisláci by ten telefon teď určiě odložili a šli ven, tím jsem si jistá.
    tak máš asi novou čtenářku no :) <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, jsem ráda, že si myslíš, že by můj článek měl až takový vliv, protože mě to fakt neskutečně těší! Ano když si řekne jeden, že ji nebude třeba týden používat tak ho to hrozně nutí kvůli lidem okolo, kteří mu ještě říkaj, máš zprávu na facebooku, ten má novou fotku a bla bla, takže je jasné, že to nutí wifi zapnout!

      Děkuju jsem moc ráda, vážně mě to moc těší!:) <3

      Vymazat
  5. Naozaj kvalitný článok. Ja týmto "syndrómom" trpím tiež, pretože väčšinu práce robím na počítači. Na ňom si i vediem svoj knižný blog, takže to má svoje pre a proti. Rozmýšľam, že si takéto "vypnutie" toho internetového života spravím, potom budem mať raz dva čas na školu a podobne.. teraz rozmýšľam, že keď som bola na dovolenke, čítala som knihu za sebou a za deň som prečítala aj dve vďaka tomu, že som na wifi chodila kontrolovať len jeden krát denne a to bolo úplne bombové.. ĎAKUJEM!
    www.infinity-of-books.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Taky jsem na dovolené přečetla kupu knih a to jen kvůli tomu, že tam nefungoval internet moc dobře, takže jsem vždycky jen vydala článek a pak to spadla. Na konci mi to, ale nevadilo, nebo mi to nevadilo vůbec, protože jsem měla čas na knížky rodinu a všechno okolo!:) Vůbec nevím, za co mi děkuješ, ale nemáš zač!:)

      Vymazat

Děkuju vám, za každý milý komentář!:) ♥