úterý 9. září 2014

Pro mě to nejkrásnější na čtení a knihách.


Je vážně mnoho důvodů, proč miluju knihy a celkově čtení. Vždycky jsem to cenila více než film a jsem vlastně ráda, že to tak mám, protože si nedokážu představit život bez knihy. Ani čtečku bych nedokázala mít, protože potřebuju cítit ty stránky a tu úžasnou vůni, šahat si na knížku, kupovat si je a v knihkupectví vybírat, mít je doma a jen tak si knížkou listovat a držet ji. A musím říct, že jsem už pár nečtenou dokopala k absolutní lásce ke knihám, což mě těší.
Ale když bych měla zvážit proč knížka a ne film, tak to vlastně umím. Rozhodně, čtu první knížku a až potom se dívám na film, protože v knížka je vždycky obsáhlejší a tím, že je obsáhlejší tomu víc rozumím, jak to tam je vysvětlené do detailu o postavách a tak různě o všem. A hlavně je knížka delší než film, což je pro mě největší výhoda. S knížkou si můžu pokračovat kdy chci a když nemam čas nebo náladu, odložím jí.  A jediná chyba pro mě dobrých knih je ta, že končí. Ano, asi by mě nebavilo číst knížku do nekonečna, ale vždycky když dočtu vážně dobrou knížku, pořád nad ní přemýšlím a chci v ní pokračovat a ten blížící se konec a ubývající listy, které ještě neznám, mě vždycky hrozně drtí.

Ale myslím, že hlavní důvod proč čtení a knihy miluju, je fantazie. Má vlastní představivost a doplnění. Ve filmu, vám to všechno do detailů vykreslí, ale pro úžasné počtení potřebujete trochu představivost. Trochu namáhat mozek s vymýšlením, aby vás čtení ještě víc pohltilo. A to je pro mě nejkrásnější zážitek. Vždycky když čtu a pak se dívám na film, hodnotím, jak byla má představa přesná a někdy jsem i zklamaná z herci a okolím. Že jsem si to představovala jinak. Ale když čtu knížku, všechno je moje. Můžu se vžít do děje s vlastní představou.


Můžu si představit, jak bude vypadat ten krásný kluk, který má být princ na bílém koni, to okolí a všechno tohle. A co je hlavní? Ve filmu má být nějaký kluk fakt fešák, ale každý má jiný styl a osoba se člověku nemusí líbit, ale když čtete knížku každý si muže představit fešáka podle svého gusta. A to je podle mě z celého čtení to nejlepší. Vlastní představivost.

2 komentáře:

  1. Já se osobně vždycky děsně těším, až tu knížku dočtu a zjistím, jak to dopadne. Jakmile to ale dočtu, tak mě mrzí, že to vše skončilo a také bych nejradši pokračovala. :)
    Já si první raději shlédnu film a pak až si rozšířím obzory knihou. Když si přečtu první knihu, film mě většinou zklame.. :) ale to je věc názoru :)

    OdpovědětVymazat

Děkuju vám, za každý milý komentář!:) ♥